Kuchnia

Mięsne

Pasztet z galaretką z czarnej porzeczki -
Składniki

Foremka 10 x 20 cm
Drobiowy pasztet:
• 700 gram ugotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
• 300 gram wątróbki drobiowej,
• 1 cebula,
• 0,5 marchwi z rosołu,
• 1 mała pietruszka z rosołu,
• 1 mała bułka pszenna,
• mleko do namoczenia bułki,
• 2 jajka,
• pieprz, sól do smaku,
• 2 szczypty gałki muszkatołowej,
• 2 ząbki czosnku,
• około 1 łyżka bułki tartej do posypania po wierzchu,
• olej
Porzeczkowa galaretka:
• 0,5 szklanki wody,
• 1 galaretka porzeczkowa,
• około 450 gram czarnej porzeczki,
• ok 1-2 łyżki cukru

1. Mięso obieramy z kości (waga 700 gram to waga po obraniu już). Obrane mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
2. Wątróbkę przysmażamy na oleju, przyprawiamy, studzimy i także mielimy.
3. Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i mielimy wraz z marchwią, pietruszką, czosnkiem i pokrojoną cebulą.

4. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy do nich jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gotową masę przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą. Pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie studzimy.
5. GALARETKA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymałam 1 i 1/3 szklanki musu porzeczkowego.
Mus wraz z wodą podgrzewamy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Ewentualnie możemy go dosłodzić. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Blaszkę w której pieczony był pasztet wykładamy złotkiem. Na jej dno wylewamy około 1 cm warstwę galaretki. Odstawiamy ją do zastygnięcia do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie zastygniętą galaretkę smarujemy delikatnie płynną galaretką. Na wierzch wykładamy upieczony i zimny pasztet. Luki wokół brzegów zalewamy pozostałą galaretką. Całość ponownie schładzamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation