Kuchnia

kurczak

Pieczone udka kurczaka | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki
sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki w proszku, oregano i tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
opcjonalnie 1 łyżka masła
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Udka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Następnie posypać resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem, dodać starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać nacierając dokładnie mięso z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 - 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki). W trakcie pieczenia dobrze jest 2 - 3 razy polać udka powstałymi sokami.
PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki i sałatka np. z sałaty, papryki, cebuli, pomidora i mini mozzarelli + MIODOWY WINEGRET (oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz).
WSKAZÓWKI

Udka dobrze jest zamarynować wcześniej, np. już poprzedniego dnia i trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation