Kuchnia

ciasta bez pieczenia

Ptasie mleczko (mleczna pianka) - lepsze od oryginału Składniki:

250 ml zimnego mleka
10 g żelatyny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa:
70 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
szczypta soli

Foremka 24x16 może być odrobinę większa.Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.
Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation