Kuchnia

ciasta cz.2

Zebra buraczana

Składniki:
10 dag buraczków ćwikłowych,
7 kropli czerwonego barwnika spożywczego,
1 kostka masła lub margaryny
30 dag cukru,
5 jaj,
35 dag mąki pszennej,
1 proszek do pieczenia,
15 dag kwaśnej śmietany,
1 aromat cytrynowy,
tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.


Wykonanie:
Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.

Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć.

Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać mus buraczany i dokładnie wymieszać, a do drugiej części kilka kropel aromatu.

Nakładać na przemian ciasto buraczane z ciastem jasnym. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni około 55 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation