Kuchnia

ciasta cz.2

Ciasto Kubuś

Składniki biszkopt :

8 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem :

1 duży sok Kubuś (marchew, banan, brzoskwina)
2 budynie śmietankowe
Pozostałe składniki :

1 duże opakowanie maślanych herbatników
500 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki owocowe
Sposób przygotowania :

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia po czym delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy biszkopt do wystygnięcia i robimy krem. Gotujemy budyń z soku Kubuś i ciepły wykładamy na upieczony biszkopt. Na ciepłym kremie układamy herbatniki i odstawiamy ciasto do wystygnięcia. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy zacznie tężeć dodajemy ją do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation