Kuchnia

ciasta cz.2

w lazurowej kuchni: Drożdżowe ślimaki z budyniem i czerwoną porzeczką
Składniki (na ok 24 sztuki):
na ciasto:

500g mąki
150ml mleka
50g drożdży
75g margaryny
7 łyżek cukru
1jajko

na nadzienie:

600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
300g czerwonej porzeczki

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, jedną łyżkę cukru, wszystko wymieszać. Do miski wsypać mąkę i resztę cukru (6 łyżek). W mące zrobić dołek, wlać drożdże z mlekiem i wymieszać z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować budyń. Zagotować 400ml mleka, a w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko się zagotuje dodać budyń i cały czas mieszając gotować aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Porzeczkę opłukać i podrywać gałązki.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodać jajko i roztopioną, letnią margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować połową budyniu i posypać płową porzeczek. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę, a następnie pokroić na mniejsze krążki. Krążki układać na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia. Te same czynności powtórzyć z drugą połową ciasta.

Gotowe ślimaczki piec w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Upieczone ciastka pozostawić na blaszce do ostygnięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation