Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Spaghetti z czosnkiem i ostrą papryczką



Spaghetti z oliwą i czosnkiem (tzw. aglio e olio) to tradycyjne włoskie danie, wywodzące się z regionu Abruzzo. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do niego nieco parmezanu.


320 g makaronu spaghetti
8 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
100 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
natka pietruszki
1 papryczka pepperoncino (można zastąpić papryczką chili)
sól

Natkę umyj, osusz i posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Papryczkę umyj i drobno posiekaj (jeśli zostawisz pestki, sos będzie superostry). W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i przesmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj natkę pietruszki i pepperoncino, dopraw solą. Makaron odcedź i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation