Kuchnia

ciasta

Gerbot - ciasto węgierskie
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
100 g cukru pudru
szczypta soli
500 g dżemu morelowego
200 g cukru
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
250 g śmietany 30%
25 g mokrych drożdży
1 łyżeczka skórki cytrynowej
400 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier puder, wlać ciepłe (ale nie gorące) roztopione masło (zostawiając z tego jedną łyżeczkę do polewy czekoladowej). Dodać jajka i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodać śmietanę, mąką oraz skórkę cytrynową. Wyrobić ręcznie gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką, aby nie lepiło się do dłoni. Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie, podzielić ciasto na 4 części; każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na kształt wybranej blachy - kwadratowej bądź okrągłej.
Orzechy należy zmielić i dodać do nich cukier waniliowy oraz kryształ, wymieszać i podzielić na 3 równe części. Pierwszy placek rozwałkowanego ciasto ułożyć na blasze z wysokimi brzegami, wyścielonej papierem do pieczenia. Na placku rozsmarować warstwę dżemu morelowego, a niej warstwę orzechów. Ułożyć kolejny surowy placek i powtarzać czynności na zmianę, aby ostatnią warstwą było ciasto. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, aby nie puchło w czasie pieczenia. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie, piec ciasto w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Aby przygotować polewę czekoladową, należy połączyć czekoladę, łyżeczkę masła i podgrzać przez około 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Polewę wylać na upieczone, ostudzone ciasto, poczekać, aż nieco zastygnie i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation