Kuchnia

ciasta

kruszonka lasowiacka

600 g mąki
300 g margaryny
6 jajek – białka i żółtka osobno
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
220 g cukru ( 1 szklanka)
100 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
słoik powideł śliwkowych
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek




Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Do pierwszej części dodajemy kwaśną śmietanę, do drugiej kakao, a trzecią zostawiamy taką jaka jest. Ciasta owijamy w folię i porządnie schładzamy w lodówce bądź zamrażalce.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Smarujemy powidłami, na nie wykładamy połowę piany z białek.

Na białka ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na to wykładamy pozostałą pianę z białek, posypujemy orzechami i rodzynkami i na wierzch ścieramy trzecią część kruchego ciasta.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation