Kuchnia

ciasta

Porzeczkowe - czekoladowe

na blachę 24 × 35 cm
Ciasto
3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (150 g)
1/2 szklanki wody (125 ml)
1/3 szklanki cukru (80 g)
3 pełne łyżki kakao (30 g)
5 jajek L (270 g)
szczypta soli (2 g)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (225 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
1 niepełna łyżeczka sody (3 g)

Masa kakaowa
Olej, wodę, 1/3 szklanki cukru i kakao podgrzewaj razem na malutkim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści.
Możesz to sprawdzić, biorąc PRZESTUDZONĄ masę w dwa palce — kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne lub zanurzając drewnianą łyżkę — masa oblepiająca łyżkę powinna być gładka.
Gdy tak się stanie odstaw całość do wystudzenia.
Wykonanie
Jajka do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Dno przygotowanej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
Białka dokładnie oddziel od żółtek. Będzie ci zdecydowanie łatwiej, jeśli zrobisz to na schłodzonych jajkach (z lodówki). Później możesz zostawić je na blacie, aby białka i żółtka nabrały temperatury pokojowej.
Oddzielone białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie po 1 łyżce dodawaj cukier, cały czas kontynuując ubijanie.
Gdy dodasz cały cukier, ubijaj jeszcze około 4 – 5 minut mikserem planetarnym lub 6 – 7 minut mikserem ręcznym, na średnich obrotach.
Następnie po jednym, dodawaj żółtka, miksując krótko po każdym dodanym żółtku.
Gdy wymieszasz wszystkie żółtka, zmniejsz obroty miksera i powoli dolej wystudzoną masę kakaową. Całość ubijaj do momentu, aż masa wymiesza się z pianą. Po dodaniu i wymieszaniu masy kakaowej piana powinna pozostać wyraźnie sztywna i stabilna, jej objętość nie powinna ulec zmianie. Jeśli piana opadła, to białka były za słabo ubite — ciasto możesz upiec, w smaku będzie dobre, ale nie będzie miało puszystości i objętości potrzebnej do przekrojenia go na dwa blaty.
Na koniec dodaj jeszcze w 2-3 podejściach przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Za każdym razem mieszaj delikatnie, aż nie będzie widać suchej mąki.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ciasto piecz na drugim poziomie od dołu przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i całkowicie wystudź.
Następnie przekrój na dwa równe blaty.
Nasączenie do ciasta
1/2 szklanki przegotowanej wody (125 ml)
1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki (125 ml)
3-4 łyżki soku z cytryny
Składniki wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kremu.
Ilość soku, wody i cytryny możesz dowolnie modyfikować i dostosować do własnego gustu. Poncz powinien być lekko kwaskowaty, ale i trochę słodki.
Możesz również dodać 1 łyżeczkę cukru, jeśli sok jest mało słodki.
Przepis na krem
2 × 500 g śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
3 pełne łyżki cukru pudru (do smaku)
2 serki homogenizowane waniliowe (2 × 150 g)
3 – 4 łyżeczki żelatyny (15 – 20 g)
1/3 szklanki gorącej wody (80 ml)
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (2 × 280 g – 320 g)
Serki homogenizowane wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli zapomnisz je wyjąć, postaw je po prostu na 15-20 minut na włączonym grzejniku ;).
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Jeśli używasz śmietanki UHT w kartoniku, możesz rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Przy płynnej śmietance z kubeczka, która słabiej się ubija (np. Piątnica 30%), rozpuść 4 łyżeczki żelatyny.
Jeszcze gorącą wymieszaj z serkami i odstaw na czas robienia bitej śmietany.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy zrobi się wyraźnie sztywna (mikser będzie zostawiał wyraźne ślady na powierzchni), dodaj serki z żelatyną i całość szybko i krótko wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem. Mikserem ubijaj krótko, aby nie zwarzyć kremu.
Składanie ciasta
Blat ciasta czekoladowego umieść w rancie o wysokości ok. 7-10 cm.
Następnie nasącz go połową przygotowanego ponczu.
Na wierzch wyłóż słoiczek dżemu porzeczkowego (280 g). Dżem równo rozsmaruj po powierzchni ciasta.
Na dżem wyłóż połowę przygotowanego kremu, wyrównaj i przyłóż drugim blatem ciasta czekoladowego, lekko dociskając, aby ciasto przylgnęło do kremu.
Następnie blat nasącz, wyłóż kolejny słoiczek dżemu (280 g) i przykryj pozostałym kremem.
Krem wyrównaj. Na wierzch zetrzyj 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation