Kuchnia

Likiery, nalewki

Likier z mięty i kwiatu bzu - PrzyslijPrzepis.pl

1/2 szklanki kwiatów bzu lilaka
1 mały pęczek mięty
400 ml wódki - alkoholu 40%
2 opakowania mleka zagęszczonego niesłodzonego (2 x 340g)
1 szklanka cukru

Miętę posiekać, przełożyć do słoika. Dodać kwiaty bzu - wymieszać. Całość zalać alkoholem, słoik zakręcić. Przechowywać 5 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilka razy dziennie zamieszać zawartością słoika, aby maceracja była bardziej wydajna.
Oba opakowania mleka wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Krótko gotować - do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Następnie wlać odcedzoną zawartość słoika - sam aromatyzowany alkohol. Całość wymieszać. Przechowywać w chłodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation