Kuchnia

nalewki

Jak zrobić kremowe limoncello - porady Tipy.pl,

* 10 cytryn
* 750 ml dobrej jakości wódki
* 8 szklanek pełnego mleka
* 1kg cukru
* ½ laski wanilii
* ściereczka
* butelki

Zetrzyj skórki z cytryn. Umieść je w pojemniku i zalej wódką.
2
Odstaw pojemnik w ciemne, chłodne miejsce i pozwól likierowi przesiąknąć aromatem cytryn przez około tydzień.
3
Po tym czasie przecedź go przez gęste sitko do rondelka ze stali nierdzewnej, ceramicznej misy lub dużego szklanego naczynia.
4
W dużym rondelku podgrzej mleko, cukier, laskę i nasiona wanilii. Gotuj całość na średnim ogniu często mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści.
5
Zdejmij mleko z ognia i poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej (może to potrwać nawet kilka godzin).
6
Odcedź wanilię (opłucz ją i zachowaj na kiedy indziej) i przecedź mleko przez czystą ściereczkę.
7
kremowe limoncello
Zmieszaj aromatyzowaną skórką cytrynową wódkę z przygotowanym w kroku poprzednim mlekiem. Przecedź przez durszlak wyściełany ściereczką i przelej do butelek. Umieść je w zamrażalniku.
8
Butelek nie napełniaj do pełna, ponieważ limoncello zamarzając może zwiększyć swoją objętość.
9
Kremowe limoncello nadaje się do spożycia przez okres 6 miesięcy.
10
Podawaj je w schłodzonych kieliszkach w niewielkiej ilości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation