Kuchnia

Pyszne słodkości..

Bułeczki drożdżowe z owocami - I Love Bake

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 9 bułeczek, dużych
500 g mąki tortowej
3/4 szklanki mleka, ciepłego
10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
70 g cukru
2 jajka, duże
70 g masła lub margaryny, roztopionej
1/4 szklanki oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
50 g mąki tortowej
50 g cukru
30 g masła lub margaryny
DODATKOWO:

9 truskawek, dużych lub innych owoców
9 łyżeczek cukru
1 jajko do posmarowania

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy suche drożdże (ze świeżymi robimy wcześniej zaczyn), cukry, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Mieszamy chwilę ciasto i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabiamy dłońmi, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, lekko spłaszczamy. Dodajemy łyżeczkę cukru, wkładamy truskawkę i zlepiamy. Tworzymy okrągłe bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owijamy folią i zostawiamy na ok. 15 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation