Kuchnia

Pyszne słodkości..

Banoffee – proste szybkie ciasto z bananami bez pieczenia
Przepis na stronie :)

Składniki
220 g herbatników pełnoziarnistych
3 banany
200 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
200 g słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
80 g masła
kakao do posypania
sok z cytryny
Wykonanie
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub za pomocą wałka do ciasta, dodajemy do nich roztopione masło. Mieszanka powinna wyglądać jak mokry piasek. Dno oraz boki okrągłej formy o średnicy ok. 22 cm wylepiamy rozkruszonymi herbatnikami (jeśli jest zbyt sypka, dodajemy więcej masła). Tak przygotowany spód ciasta możemy podpiec przez 10 minut w 180ºC, nie jest to konieczne, jednak dzięki podpieczeniu ciasto będzie się mniej kruszyć przy krojeniu. Banany kroimy w plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Spód ciasteczek polewamy masą kajmakową (inaczej masą krówkową lub własnoręcznie przygotowanym karmelem, np. jak w tym przepisie), układamy banany. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy stopniowo do serka mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany i posypujemy kakao. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation