Kuchnia

Pyszne słodkości..

Cytrynowiec Ani Starmach

CIASTO
200 g mąki
200 g roztopionego masła
200 g cukru
4jajka
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
LUKIER
100 g cukru pudru
2łyżki soku z cytryny
Jak przygotować?
Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej przy użyciu miksera/robota kuchennego.

Do masy jajecznej dodaj resztę składników, wymieszaj/miksuj przez kilka minut.

Masę przełóż do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm, im większa tortownica tym niższe będzie ciasto).

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni, program „góra dół”, bez termoobiegu.

Sprawdź czy ciasto jest gotowe metodą „na patyczek”.

Wszystkie składniki na lukier wymieszaj.

Upieczone ciasto cytrynowe lekko ostudź, wyjmij z formy i polej lukrem. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation