Kuchnia

Pyszne słodkości..

Quiche z zielonymi szparagami i pomidorkami daktylowymi - Kolorowy talerz


składniki:
ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany 18%
– sól
farsz:
– 12 zielonych szparagów (średniej wielkości)
– około 15 pomidorków daktylowych
– 2 jajka
– 1 białko
– 0,75 szklanki śmietany 18%
– 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
– sól, pieprz
oraz:
– 1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
– 1 białko do przesmarowania spodu

przygotowanie:
Przesianą mąkę łączymy ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę masłem, żółtkami i śmietaną. Dodajemy sporą szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim lekko natłuszczoną formę (u mnie średnica dna formy 26 cm). Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu zdejmujemy obciążenie i dopiekamy spód quiche do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasto przestudzamy. Oczyszczone i obrane szparagi kroimy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Dobrze odcedzamy. Połówki szparagów z główką zostawiamy w całości, pozostałe (te grubsze) dzielimy na 3-4 części. Pomidorki daktylowe przekrawamy wzdłuż. Przestudzony spód ciasta przesmarowujemy rozmąconym białkiem i układamy na nim gwiaździście połówki szparagów z główkami. Powierzchnię pomiędzy nimi wypełniamy mniejszymi kawałkami oraz połówkami pomidorków. Jajka i białko ubijamy rózgą lub mikserem na wolnych obrotach, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą oraz ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną masą zalewamy szparagi i pomidorki. Całość dopiekamy około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation