Kuchnia

Pyszne słodkości..

Ciasto Amerykaniec | Nastoletnie Wypiekanie

Amerykaniec to bardzo wilgotne ciasto na oleju skrywające w sobie mnóstwo kawałków jabłek. Robi się je ekspresowo, a jako deser do popołudniowej niedzielnej kawki umili czas każdemu. Polecam!

Składniki: (na tortownicę o średnicy 25-26 cm)

Ciasto:
3 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
400 g jabłek (ok. 2 średnie jabłka)
320 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki naturalnego kakao
30 g orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.

Rodzynki i orzechy włoskie drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika, kakao oraz posiekanymi rodzynkami i orzechami.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, a następnie strumyczkiem wlewać olej. Do piany wsypać suche składniki i wrzucić jabłka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę przelać do tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation