Kuchnia

Przepisy

picante-jalapeno.blogspot.com: Indyk pieczony z jabłkami

Skład.

800g piersi z indyka
3 nie twarde jabłka
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka ziół prowansalskich



Zaczynamy.

Sos sojowy, miód, sok z cytryny i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili mieszamy ze sobą tworząc marynatę. Pierś z indyka kroimy na pół (my podzieliliśmy pierś na dwie części krojąc ją wzdłuż), lekko rozbijamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i odkładamy do marynaty na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze cząstki. Po godzinie wyjmujemy indyka z marynaty, w środek wkładamy cząstki 2 jabłek, zawijamy i związujemy sznurkami (my zrobiliśmy dwie rolady). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą, układając obok rolad pozostałe jabłko. Całość pieczemy w 180 stopniach około 45 minut, cały czas polewając marynatą z jabłkami (co 10-15 minut). Indyka podajemy pokrojonego w plastry, wraz z cząstkami jabłek, które piekły się obok.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation