Kuchnia

Przepisy

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami - Blog z apetytem

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz 😉 Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę ale można także serwować ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy

Składniki:
3 jajka
250g żółtego sera ( użyłam sera gouda )
3 łyżki majonezu
0,5kg filetów z kurczaka
przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa )
olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia
350g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***

*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***

*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***

*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta ***

*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***

*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***

*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***

*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***

*** SMACZNEGO ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation