Kuchnia

Przepisy

Pasta ze słonecznika z pieprzem przepis Olga Smile

SKŁADNIKI:
250 g pestek słonecznika łuskanych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubata kolorowego pieprzu mielonego
40 ml soku z cytryny
80 ml oleju słonecznikowego
50 ml wody
1/2 łyżki ksylitolu
1/2 łyżeczki soli

PRZEPIS:
Pestki płuczę na sicie. Zalewam przegotowaną zimną wodą lub wodą mineralną i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
Do malaksera wkładam pestki ze słonecznika, dolewam, sok z cytryny, wodę i olej. Dodaję ksylitol i sól. Miksuję kilka minut, aż masa stanie się gładka. Na koniec dodaję pieprz mielony i miksuję kilka chwil tak, aby masa się dokładanie wymieszała.
Pastę przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation