Kuchnia

Przepisy

Jednogarnkowy makaron z białą fasolą (7 składników) - Wilkuchnia

SKŁADNIKI
► cebula [100 g / 1 średnia sztuka]
► czosnek [2 średnie ząbki]
► oliwa [20 g / 2 łyżki]
► passata pomidorowa [240 g / 1 szklanka]
► drobny makaron – muszelki, kolanka, małe kokardki, świderki [2 szklanki / 150-200 g zależnie od użytego kształtu]
► parmezan [ok. 50 g / 5-6 łyżek]
► biała fasola [240 g po odsączeniu / 1 puszka]

Dodatkowo
► woda [2 szklanki / 500 ml]
► rozmaryn [2 gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego]
► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka + mała szczypta do przesmażenia cebuli]

PRZYGOTOWANIE
Średniej wielkości cebulę posiekać w drobną kostkę.
Rozgrzać głęboką patelnię o wysokich ściankach lub żeliwny garnek, wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Oprószyć małą szczyptą soli, na patelnię dorzucić świeży lub suszony rozmaryn i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażyć przez dodatkową minutę.
Na patelnię dodać 1 szklankę passaty i 2 szklanki wody. Doprawić 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczką soli. Wymieszać.
Zawartość patelni przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gdy sos zacznie się gotować, dodać 2 szklanki drobnego makaronu.
Dobrze wymieszać, bo zaraz po wrzuceniu wydziela się największa ilość skrobii. Jeśli nie wymieszamy suchego makaronu po wrzuceniu go do sosu, jest duża szansa, że się poskleja i ugotuje się jako przysłowiowa ,,klucha”.
Gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente (w zależności od producenta i wybranego kształtu, ten czas może się różnić).
Pod koniec gotowania dodać 240 g (czyli zawartość jednej puszki) odsączonej i opłukanej fasoli oraz 5-6 łyżek świeżo tartego parmezanu.
Jeśli sos ma być bardziej kremowy, na sam koniec można dodać chlust słodkiej śmietanki, łyżkę mascarpone lub masła. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation