Kuchnia

Przepisy

Pizzerinki | Nastoletnie Wypiekanie

Składniki: (na ok. 12 sztuk)

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
500 g świeżych pomidorów
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie do smaku

Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
szynka
brokuł
kukurydza
świeża bazylia


Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałą mąkę (przesianą), resztę wody, sól, oregano, tymianek i oliwę. Składniki wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej należy je sparzyć i pozbawić skórki) i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje. Na koniec zmiksować blenderem na gładko i przyprawić solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić do wystudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na stolnicy oprószonej mąką, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy miseczki o średnicy około 10-12 cm wyciąć z ciasta koła i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!). Każdy krążek wysmarować sosem pomidorowym, następnie nałożyć szynkę, kukurydzę, rozdrobionego drobno brokuła i posypać poszarpaną mozzarellą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 25 minut do zarumienienia i wyrośnięcia. Wyjąć, podawać od razu w towarzystwie świeżej bazylii. Smacznego!

Rady:
- czas pieczenia może się skrócić, jeśli ciasto rozwałkujemy cieniej. Otrzymamy wtedy również więcej pizzerek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation