Kuchnia

Pyszne słodkości..

picante-jalapeno.blogspot.com: Maślana strucla serowa

Skład
50 dag mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
125 ml zsiadłego mleka
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko (białko -do smarowania rogalików)
około 20 dag bardzo miękkiego masła do smarowania
30 dag twarogu półtłustego
3 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)


Zaczynamy. Mleko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól i resztę cukru mieszamy za pomocą rózgi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie "odchodzić" od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ser wkładamy do miski, dodajemy cukier i jeśli jest zbyt twardy jogurt. Mieszamy.

Gdy ciasto podwoi swą objętość wyjmujemy je z miski, dzielimy na 6 części i wałkujemy placki mniej więcej jednakowej wielkości. Wierzch trzech placków smarujemy masłem, przykrywamy pozostałymi trzema i każdy ponownie wałkujemy. Smarujemy masą serową i zwijamy tworząc rulony. Wyjdą nam 3 strucle.

Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch nacinamy nożem i smarujemy białkiem z dodatkiem łyżki mleka).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40minut (ale cały czas sprawdzamy, aby nie przypaliły się - powinny nabrać złotego koloru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation