Kuchnia

przekąski

PASZTET Z WARZYW
Porcja na 2 blachy keksówki o wymiarach 32 x 10 cm

Składniki:

2 duże selery korzeniowe (razem ok. 1 kg – ja miałam 1,3 kg)
4 średnie marchewki
4 duże cebule
1 kostka masła (200 g)
½ kg pieczarek
½ l wywaru z warzyw
1 puszka białej fasoli
1½ szklanki bułki tartej (ok. 150 g)
8 jajek
4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
3 łyżeczki soli
Do wysmarowania blach:

2 łyżeczki masła
2 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:

Przygotować warzywa.
Selery i marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do sporego garnka.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę , dodać razem z cebulą do garnka.
Dolać wywar, dodać masło, zagotować.
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Wyłączyć i ostudzić.
Do wysokiej miski przełożyć 4 kopiaste łyżki ugotowanych warzyw i odcedzone ziarna fasoli z puszki.

Pasztet z warzyw


Wszystko zblendować i przełożyć z powrotem do garnka.
Dodać bułkę tartą , jajka, sól, gałkę muszkatołową i utłuczony w moździerzu pieprz syczuański.
Wszystko dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować 2 blachy keksówki, wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wyłożyć masę po połowie do każdej foremki.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 1 godzinę i 20 minut.
Pasztety wyjąć i odstawić do wystudzenia, schować do lodówki żeby porządnie stężały.
Pasztet z warzyw podawać na zimno.

Przepis i zdj z mytastepol
click/index/78849876/jagodzianka.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation