Kuchnia

przekąski

tarta ze szpinakiem
Składniki:


(ciasto)

1,5 szklanki mąki

1/3 miękkiego masła

1 jajko

szczypta soli


(farsz)

3/4 opakowania mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

śmietanka 30%

2 jajka

pomidorki koktajlowe

kulka sera mozzarella

troche startego cheddaru

pół kostki białego sera

sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:


1. Po przesianej mąki dmasło, jajko i przyprawy. Wszystko posiekaj i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Ciasto owiń folią i schłódź w lodówce minimum przez godzinę.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
4. Piecz 10 - 12 minut w 180 stopniach.
5. czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podduś na małym ogniu, aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj jajka z smietanką solą pieprzem oraz chilli i zalej nimi szpinak.
7. Wyłóż wymieszaną masę szpinakową na podpieczone ciasto. Na wierzch rozłóż plasterki pomidora i posyp wszystko pokruszonym twarogiem, dodaj plastry mozzarelli oraz starty cheddar
8. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
9. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Smacznego ! :)
MMNOWORYTA.PL

przepis i zdj z bloga justynapolska
2016/03/food-dlaczego-warto-jesc-szpinak.html?fbclid=IwAR161XTQmBt2AB1-Hhaz0lsHzqJTOXrzUqBiDEa1ExEHCqIl1L0K1jUIltQ#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation