Kuchnia

CHLEBY, BUŁY

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z czterema ziarnami.

Składniki

Zaczyn:
mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
woda 125 ml
aktywny zakwas żytni 15 dag

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
mąka żytnia razowa typ 2000 10 dag
mąka żytnia typ 720 40 dag
płatki żytnie 3 lyżki
woda wymieszana z 1 łyżką miodu 400 ml
Sól 20 g
pestki słonecznika 3 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
czarnuszka 3 łyżki

Opcjonalnie:
garść pestek dyni do posypania
garść pestek słonecznika do posypania
margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy

Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, słonecznikiem, dynią, siemieniem lnianym i czarnuszką.
Wlewamy wodę z miodem oraz dodajemy zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Po wstępnym mieszaniu łyżką, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation