Kuchnia

CHLEBY, BUŁY

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

SKŁADNIKI:

2 łyżeczki drożdży instant (6g),
500g mąki pszennej typ 650,
150g ugotowanej kaszy jaglanej (około 1/5 szklanki suchej kaszy),
5 łyżek siemienia lnianego,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
Około 300ml letniej wody,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier, siemię lniane i wystudzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i zarabiamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut.

Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.

1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy, aby się ociepliło.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy około 40 minut. Gdyby za mocno się rumienił przykrywamy go folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation