Kuchnia

CHLEBY, BUŁY

Prosty chleb na zakwasie

Składniki

mąka pszenna typ 650 550 g
sól 1,5 łyżeczki
aktywnego zakwasu żytniego 200 g
letniej wody 310 ml
oleju roślinnego + bułka tarta (forma) 1 łyżeczka

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas i sól.
2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
3. Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch.
4. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszam temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation