Kuchnia

CHLEBY, BUŁY

Bułki na zakwasie

Składniki

100 g dobrego zakwasu (użyłam pszenny)
200 g mąki pszennej (może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy)
około 100 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli (sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej)
ewentualnie ziarenka

Wykonanie

W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko - wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje - jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation