Kuchnia

deserki i koktajle

Naleśniki z jagodami

SKŁADNIKI OK. 8 SZTUK
CIASTO NALEŚNIKOWE
115 g mąki pszennej np. tortowej
2 duże jajka
300 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
opcjonalnie: 1/3 łyżeczki drożdży
NADZIENIE
2 serki waniliowe homogenizowane, każdy po ok. 140 g
ok. 250 g jagód
POLEWA
50 g białej czekolady
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
skórka starta z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto na naleśniki: do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło i drożdże jeśli ich używamy. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie zmiksować. Usmażyć ok. 8 naleśników.
Polewa: białą czekoladę połamać na kosteczki, wlać mleko i rozpuścić (np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), wymieszać na gładką masę, dodać jogurt oraz skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać.
Na każdego naleśnika nałożyć po ok. 2 łyżki serka homogenizowanego, posypać 2 łyżkami jagód i zwinąć w rulonik. Powtórzyć z resztą naleśników. Polać polewą i posypać resztą jagód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation