Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Ciasto z malinami

Bardzo łatwe, aromatyczne i szybkie ciasto dla leniwych łasuchów słodyczy

Wymiary formy: 26x22 cm

Składniki:

1/2 kg malin
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła (100g) lub margaryny (125g)
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
rzygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wsypujemy do niego cukier, cukier wanilinowy, mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wbijamy jajka. Wszystko starannie mieszamy łyżką (gdyby ciasto było bardzo gęste można dodać łyżkę śmietany). Potem wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Na wierzch równomiernie układamy maliny i lekko wciskamy je do ciasta.
Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 175-180 st. około 35-40 min., aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation