Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Baba Drożdżowa z Marcepanem

Składniki na babkę muszą być w temperaturze pokojowej
Na zaczyn drożdżowy:

ok. 35-40 g świeżych drożdży
1 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru

Na ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej
1/2 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
3 jajka (M)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 cukier wanilinowy
150 g marcepanu
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

W miseczce, słoiku lub niewielkiem dzbanku umieścić wszystkie składniki zaczynu, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Do misy miksera lub innej dużej misy wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy, wlać wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko (1/2 szkl.). Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 6-7 min. Powstanie dość rzadkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1-1,5h. do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

W międzyczasie w misce pokruszyć marcepan, oprószyć cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Powinny powstać okruchy jak na kruszonkę. Odstawić.

Formę do babki posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką, odstawić.

Do wyrośniętego ciasta wsypać marcepan, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałki góra/dół.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ciasto 30 min, do suchego patyczka. Babkę studzić 10 min w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić całkowicie w formie na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjąć, polukrować.

Smacznego 🙂
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation