Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Talarki z kremem marcepanowo- czekoladowym

Składniki:
Ciasto kruche:

200g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
50g zmielonych migdałów
100g cukru
1 jajko
200g masła lub margaryny

Nadzienie:

100g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
100g masy marcepanowej
100g miękkiego masła

Dekoracja:

150g czekolady mlecznej
50g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Marcepan zetrzeć na tarce i razem z masłem utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać ostudzoną czekoladę.
Na połowie ciasteczek zrobić kleksa z masy i przykryć drugim ciasteczkiem lekko dociskając. Pozostawić ciasteczka, aby masa lekko stwardniała. (Można wstawić do lodówki, będzie szybciej).
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zamoczyć do połowy w czekoladzie lub pomalować za pomocą pędzla.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka np. tworząc wzorki przy pomocy wykałaczki.

Uwaga: Ciasteczka przechowuję w lodówce, ze względu na masło w masie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation