Kuchnia

♆ Bon Appétit ♆

Orzechowiec

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
5 łyżek cukru
250 miękkiego masła lub masła roślinnego

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
2 łyżki miodu
5 łyżek cukru

Zagnieść ciasto z podanych składników, wstawić na około pół godziny do lodówki.
Ugotować budyń wg przepisu, ale z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia ( budyniu nie mieszać podczas studzenia , bo wtedy zrobi się rzadki i nie wyjdzie jak trzeba ).

Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na pulchną masę.

Formę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć do blaszki, wyrównać ( np.szklanką bez ucha ) i upiec w temp. 180°C około 10 minut. Zostawić do ostudzenia.

Masło ( 75 g ) z cukrem i miodem gotować do momentu , aż rozpuści się cukier. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.

Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyrównać i nałożyć na nią warstwę orzechowa.Wstawić do piekarnika również na 10 minut w 180°C.

Gotowe placki przełożyć masą budyniową, górę oczywiście przykryć plackiem z orzechami.
Wstawić ciasto do lodówki co najmniej na dobę, choć najlepsze jest po dwóch dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation