Kuchnia

Koktajle

WEGAŃSKI SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI – mistrzostwo świata! | Basia Szmydt Blog

-2 szklanki ugotowanej w osolonej wodzie fasoli (wcześniej moczę ją kilka godzin w zimnej wodzie, wodę wylewam, nalewam świeżej i gotuję do miękkości); możesz użyć białej fasoli z puszki, będzie szybciej.
– 2 duże cebule
– duże, kwaśne jabłko
– 4 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka pieprzu ziołowego
– 3 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki majeranku
– sól do smaku
– olej do smażenia (używam kokosowego albo rzepakowego)

Cebulę pokrój drobniutko. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Duś cebulę i jabłko do miękkości na rogrzanym oleju. Następnie wyjmij listki i ziele. Ugotowaną fasolę lub tę z puszki, zmiksuj na gładką masę, jeśli zajdzie taka potrzeba dodaj trochę wody z gotowania.
Dodaj do zmiksowanej fasoli cebulkę, jabłko, pieprz ziołowy, sos sojowy, majeranek i miksuj wszystko razem, w zależności od tego jaką lubisz konsystencję. Ja lubię, gdy wszystko jest gładką masą, ale jeśli chcesz, by coś ci chrupało, miksuj wszystko razem tylko przez chwilę. Posól jeśli uważasz, że smalec jest za mało słony, ale pamiętaj, że smaki muszą się „przeżreć” w lodówce przez całą noc. To właśnie wtedy fasolowy smalec smakuje najlepiej. Zjadaj na pajdzie ulubionego chleba, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Niebo w gębie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation