Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety.
Składniki:
3 średnie czerwone papryki
1 papryczka chilli
150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona)
5 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
ok. 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą do góry. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż skórka papryk pokryje się czarnymi plamami.
Wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 min. Po tym czasie zdejmij folię, poczekaj aż papryka przestygnie i zdejmij z niej skórę oraz usuń gniazda nasienne. Z papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję.
Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation