Kuchnia

SOSY, PASTY, DRESSINGI

Sos orzechowy

250 ml mleka kokosowego
5 łyżek masła orzechowego
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie

Do rondelka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier i przyprawy, doprawić przyprawami.
Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Przelać do miseczek i podawać z warzywami.
Gdyby za bardzo się podgrzał i rozwarstwił, można go schłodzić, wówczas powinien znów stać się bardziej jednolity. Pomaga też dodawanie stopniowo po łyżce zimnego mleka kokosowego z jednoczesnym mieszaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation