Kuchnia

SOSY, PASTY, DRESSINGI

Domowa Nutella

Składniki :
100g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady ( dałam 50g )
50g mlecznej czekolady ( dałam 100g )
130 ml mleka
2 łyżki mleka w proszku ( pominęłam )



Sposób przygotowania :

Orzechy podprażamy na suchej patelni ( lub w piekarniku ) by obrać z łupinek . Uprażone zawijamy w ręcznik i pocieramy , łupinki same odchodzą :) . Orzechy wkładamy do zamykanej misy blendera i miksujemy na gładką masę ( trwa to kilka minut ) .

Mleko podgrzewamy w rondelku , dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy . Wlewamy do zmielonych orzechów i miksujemy dalej do uzyskania gładkiej , jednolitej masy .

Gotowy krem przelewamy do słoiczka , po ostudzeniu zakręcamy i wstawiamy do lodówki . Krem na początku jest rzadki ale gęstnieje po paru godzinach w lodówce . Należy go spożyć w ciągu 1 tyg. .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation