Kuchnia

KUCHNIA W PŁYNIE

Mus czekoladowy.

SKŁADNIKI

6 PORCJI:
200 g gorzkiej czekolady lub deserowej, im lepszej jakości tym lepiej
3 łyżki stołowe wody
3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego lub innego ulubionego likieru
3 łyżki stołowe masła
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
mała szczypta soli morskiej
3 łyżki cukru
Przykładowe dodatki smakowe, jeśli chcemy aby mus był bardziej charakterystyczny w smaku:

1 łyżeczka przyprawy korzennej (mieszanka przypraw korzennych) - np. w okresie świątecznym
1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
szczypta mielonej chili

Do dekoracji:
polewa (ganache) z czekolady i powideł śliwkowych: 30 g czekolady + 1 łyżka powideł śliwkowych + 3 łyżki śmietany 30%
wiórki z ciemnej i białej czekolady
bita śmietana
przyprawa korzenna lub piernikowa (np. posypana w kształcie gwiazdki)

PRZYGOTOWANIE

Do rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać wodę, alkohol, przyprawę korzenną, cynamon i chili jeśli ich używamy. Na malutkim ogniu podgrzewać mieszając aż czekolada się roztopi, po roztopieniu od razu odstawić z ognia.
Dodać masło i energicznie wymieszać. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Jajka umyć, następnie skorupki sparzyć wrzątkiem. W oddzielnej miseczce ubić na sztywną pianę białka razem z solą, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijać aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej w 3 partiach, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem.
Masę wyłożyć do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można trzymać w lodówce do 5 dni, można zamrozić na 1 miesiąc.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową jeśli będziemy jej używać: roztopić czekoladę z powidłami i śmietaną, polać po musie i dalej schładzać. Przed podaniem mus udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekolady, posypać przyprawą korzenną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation