Kuchnia

pomysł na obiad

pizza na grubum ciescie ok 200 stopni ok 40min

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, jednocześnie mieszając składniki łyżką i zagarniając kolejne partie mąki do środka. Wlać oliwę i powoli złączyć składniki. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. 1 - 2 minuty, podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Pizze posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, ułożyć resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.
Piec przez ok. 10 - 12 minut. Posypać tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

ze str kwestiasmaku
kuchnia_wloska/pizza/pizza/przepisy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation