Kuchnia

kuchnia

Najłatwiejszy hummus w historii ludzkości (4 składniki)

Składniki

► ciecierzyca [240 g / 1 puszka]
► tahini [12 g / 1 łyżka]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► oliwa [1 łyżka]

Dodatkowo
► woda [5 – 8 łyżek]
► sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie

Ciecierzycę wylać z puszki na durszlak i opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do misy blendera razem z resztą składników i 5 łyżkami wody.
Blendować aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Ja zazwyczaj, podczas gdy blender pracuje, dolewam cienką strużką dodatkowe 3 łyżki wody (w sumie 8), bo taka konsystencja najbardziej nam odpowiada.
Do takiej wersji bazowej można dodać ulubione przyprawy czy dodatki takie jak suszone pomidory, czosnek, oliwki etc. Przed podaniem można skropić całość dodatkową oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation