Kuchnia

kuchnia

Pieczone jaglane pulpeciki z ciecierzycą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki surowej)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 por (biała część)
2 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki soli, kuminu, papryki i kurkumy
1 duży ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
SOS POMIDOROWY
400 g (puszka) krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy
szczypta soli, cukru i pieprzu
kawałek papryczki chili
opcjonalnie kilka liści bazylii
ORAZ
1 cukinia
2 łyżki natki pietruszki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Pulpeciki: kaszę jaglaną ugotować* i ostudzić. Białą i jasnozieloną część pora umyć i pokroić na plasterki. Zeszklić na 1 łyżce oliwy, ostudzić.
Kaszę i pora włożyć do pojemnika melaksera, dodać ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę. Dodać przyprawy, starty czosnek, listki natki oraz 1 łyżkę oliwy. Zmiksować.
Z powstałej masy ulepić 16 kuleczek i ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 25 minut.
Sos pomidorowy: w rondelku na oliwie podsmażyć starty czosnek, dodać pokrojoną papryczkę bez pestek i wymieszać. Wlać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i cukrem i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, następnie zmiksować blenderem na bardziej gładki sos. Pod koniec miksowania można dodać liście bazylii.
Cukinię umyć, przyciąć końce i za pomocą specjalnej obieraczki lub spiralizera (widać na filmie poniżej) pokroić na "makaron". Wrzucić na 10 sekund do wrzątku, dokładnie odcedzić. Wyłożyć do 2 głębokich talerzy, polać sosem i dodać pulpeciki. Posypać natką pietruszki.
WSKAZÓWKI

* Jak ugotować kaszę jaglaną: porcję kaszy zalać 2x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 12 minut). Zostawić do ostudzenia pod uchyloną pokrywką.

Zobacz też JAK UGOTOWAĆ CIECIERZYCĘ.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation