Kuchnia

kuchnia

Orzechowe ciasto przekładane z karmelem.

Na podstawie przepisu: Z blogu" Moje pyszności"

Składniki: na blachę 38x23cm

Blat kakaowy:
6 dużych jajek
5 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
7 łyżek cukru

blat orzechowy:
6 białek
300 g orzechów włoskich startych (około 200g orzechów zmieliłam, a resztę starłam na tarce o grubych oczkach))
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel esencji migdałowej (można pominąć)

krem:
 6 żółtek
1/2 szklanka (100g) cukru
1 (16g) cukier waniliowy
1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
250g masła

polewa:
gotowa puszka masy "krówkowej"
100g posiekanych orzechów + łyżeczka cukru

Do nasączenia blatów kakaowych:

1/4 szklanki mocnej herbaty + 2 łyżki alkoholu

Blat kakaowy:
Białka ubić na sztywną pianę.

Wlać żółtka i wymieszać.

Na sam koniec wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć za pomocą łopatki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać.

Piec w 175*C przez około 20 -25 minut lub do suchego patyczka.

Blat orzechowy:
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać do połączenia składników.

Na sam koniec wmieszać delikatnie orzechy i obie mąki.

Wlać na blachę (wyłożoną papierem) i piec przez około 30 minut w 180*C, aż się lekko zarumieni.

Masa:
Żółtka, cukry, 1/3 szklanki mleka oraz obie mąki wymieszać dokładnie razem.

Resztę mleka zagotować.

Gotujące się mleko wlać do masy żółtkowej (cały czas mieszając). A następnie z powrotem przelać całość do garnka, postawić na średnim ogniu i gotować do czasu, aż powstanie budyń.

Masę odstawiamy, aby dobrze się schłodziła.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i w czasie ucierania dodajemy powoli po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem najlepiej wstawić do lodówki, a w między czasie :

Przekroić placek kakaowy na na dwa równe blaty.
Jeden blat ułożyć w formie i skropić lekko herbatą wymieszaną z alkoholem (ciasto należy jednie skropić, więc sugeruje użyć jedynie 3 -5 łyżek herbaty)
Na to wyłożyć połowę kremu maślanego.
Przykryć orzechowym blatem i na wierzch wyłożyć resztę masy.
Nałożyć drugi blat kakaowy, a na wierzch rozsmarować masę krówkową.
Orzechy podsmażyć na patelni z łyżeczką cukru ( uwaga szybko się przypalają) i posypać po wierzchu ciasta.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation