Kuchnia

kuchnia

Gruzińskie bakłażany

Składniki na około 10 - 12 rolek:
1 duży bakłażan
garść pestek granatu
olej do smażenia
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich
¼ szklanki wody
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry razem z łodyżkami, zgrzebnie posiekana
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
½ łyżeczki mielonej kozieradki
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana przekroić na pół wzdłuż. Położyć na blacie przecięciem do dołu i przy pomocy ostrego noża pokroić wzdłuż na plastry grubości około 2-3 mm – tak ułożony łatwiej się tnie*.
Pokrojone plastry rozłożyć na blacie, oprószyć solą i zostawić na 2 – 3 minuty, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na dnie dużej patelni rozgrzać cienką warstwę oleju i po kolei obsmażać bakłażany po 1- 2 minuty z każdej strony, powtarzać w turach aż do momentu, kiedy wszystkie plastry będą obsmażone*. Odsączyć na ręczniku papierowymi i odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie w naczyniu blendera zmiksować orzechy wraz z czosnkiem, świeżą kolendrą, przyprawami i szczyptą soli na drobny piasek. Następnie dodać wodę i krótko miksować na małych obrotach, stopniowo je zwiększając, aż do uzyskania grudkowatego, aksamitnego kremu (ja użyłam Thermomixa). Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na końcu każdego bakłażana nakładać łyżeczkę pasty orzechowej, lekko ją rozsmarowywać i zawijać w rulonik. W ten sam sposób zawinąć wszystkie bakłażany, posypać dużą ilością pestek z granatu i zjeść.
* jeśli mimo wszystko nie jesteście pewni, czy uda się wam pokroić bakłażana na tak cienkie plastry, to możecie pokroić go trochę grubiej – ważne jest, aby wszystkie plastry były podobnej grubości.
* plastry można też zgrillować lub cienko nasmarować olejem z obydwu stron i upiec w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 8 – 10 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation