Kuchnia

chleb

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki dla foremki 11 x 24 cm
300 g mąka pszenna typ 650
330 ml letnia woda
1,5 łyżeczki soli
180 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko mieszamy składniki do dokładnego połączenia.
2. Formę keksówkę (11x24cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem/masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Ręce zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi (ten etap można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation