Kuchnia

chleb

Dietetyczny chlebek pita

Chlebek zaraz po upieczeniu jest wilgotny w środku od sera, ale jak lekko ostygnie ciasto robi się bardziej zwarte


Składniki:
1 jajko
200g chudego sera białego (kostka)
3 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, kminek, papryka, oregano
nasiona do posypania
dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy)

Sposób przygotowania:
Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce)
dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
następnie formujemy w rękach kulę
rozduszamy kule na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę
posypujemy chlebek nasionami lekko je wklepując, żeby nie odpadły po upieczeniu
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut
gotowy chlebek przekrawamy na pół, rozcinamy w środku i pakujemy do niego co kto lubi ;)

100 gram/ 198 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation