Kuchnia

DUKAN

Dukan: Chlebek z mikrofali i placuszki z patelni

Chlebek

Składniki:

- 1 niskotłuszczowy serek homogenizowany (udało mi się kupić 3% serek w sieci Auchan)
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka drożdży
- przyprawy według własnego uznania z wyłączeniem soli, której nie wolno dodawać

Sposób przygotowania:

Chlebek Dukana jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki czyli jajo, serek homogenizowany, mąkę kukurydzianą, drożdże i przyprawy dokładnie mieszamy. Chlebek dukanowy możemy wypiec w mikrofalówce w tym przypadku ciasto wylewamy na płaski talerz i pieczemy około 5 min w mikrofalówce. Polecamy jednak przygotowanie chleba Dukana w piekarniku: ciasto umieszczamy w foremce do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni przez około 10 minut.



Placuski-kanapeczki

Składniki:

- 2 łyki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 2 łyżki 0% serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię teflonową i układać masę porcjami po 1 łyżce. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Kanapki świetnie pasują do różnego rodzaju past twarogowych lub rybnych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation