Kuchnia

Dukan

Placki z kalafiora z sosem z pieczarekSkładniki:

0,5 sporego kalafiora
2 cebule
0,5 sporego pęczku koperku
3 jajka
3 łyżki zmielonych otrąb
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
6-7 sporych pieczarek
1 jogurt naturalny
1 szklanka wody





Kalafior podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę 1 cebulę. Dodać jajka, otręby, posikany i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Powinna powstać lekko zwarta masa :) Jeśli użyliście małych jajek dodajcie jeszcze jedno. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym teflonie na małym ogniu, aby kalafior nie był surowy.

Pieczarki obrać i podsmażyć na wodzie. Posolić i popieprzyć wg smaku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Zalać wodą. Dodać jogurt i odparować w celu uzyskania gęstego sosu. Odłożyć 2-3 łyżki ugotowanych pieczarek, resztę potraktować blenderem. Dodać odłożone pieczarki i wymieszać. Polać placki i zajadać!



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation