Kuchnia

Dukan

KURCZAK ZAPIEKANY Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Składniki:
2 piersi z kurczaka
15-20dag kapusty kiszonej
1 cebula
5 suszonych grzybów
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
sól, pieprz

Przygotowanie
Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby namiękły. Kapustę posiekać i ułożyć do naczynia żaroodpornego. Grzyby pokroić na kawałki, dodać do mięsa. Dodać liście laurowe, ziele, jałowiec, sól i pieprz. Podlać wodą i zakryć folią aluminiową. Wsadzić do nagrzanego do 180* C piekarnika.
W międzyczasie pokroić piersi na kawałki. Posolic i popieprzyć. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Gdy mięso nabierze złotego koloru, zdjąć z patelni i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Podlać wodą i podsmażyć do miękkości.
Mięso i cebulę wyłożyć na kapustę i zalać wodą z grzybów. Zakryć folią aluminiową i wsadzić do piekarnika na ok 30min (do miękkości kapusty).
Smacznego!
Najlepsze po odgrzaniu na następny dzień. Do przepisu nadają się również nóżki i udka z kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation