Kuchnia

Dukan

Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Ciastka | Domowej roboty | Lody | Na zimno | Napoje | Obiad | Pasty | Pieczywo | Pizza | Przystawki | Ryba | Sałatki | Surówki | Współpraca/recenzje produktów | Z innej beczki | Zupy | konkurs | Śniadania/kolacje | Święta
RSS
wtorek, 01 lutego 2011
ŚNIADANIOWA ROLADKA
Szczerze mówiąc-nadaje się nie tylko na śniadanie. Można jeść ją o każdej porze dnia :) Można też wziąć ją do pracy jako przekąska i jeść ją bez ograniczeń.



Składniki:

150g chudego białego sera
1 ugotowane na twardo jajko
2 korniszony
0,5 cebuli
sól, pieprz
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
duże plastry wędliny drobiowej





Cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ser ugnieść widelcem z jajkiem, dodać cebulę, ogórek, sól, pieprz i jogurt. Wyrobić masę.

Plastry wędliny ułożyć na folii aluminiowej/folii spożywczej. Na środek wędliny nałożyć ser i uformować roladkę. Dokładnie zawinąć i wsadzić do lodówki.

Kroić w plastry.



Smacznego!

Print Friendly and PDF

Tagi: faza naprzemienna P+PW faza uderzeniowa
23:01, mrs.dukanowa , Śniadania/kolacje
Link Komentarze (15) »

poniedziałek, 31 stycznia 2011
PIERSI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
Kolejna alternatywa dla piersi. Są miękkie, soczyste i na prawdę dobre. Bez pomidora idealnie nadają się na fazę bez warzyw. Polecam:)



Składniki (na 1 porcję):

1 pierś z kurczaka
150g serka granulowanego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka maizeny
pomidor
szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu
oregano
czosnek granulowany
sól, pieprz





Piersi rozbić, posolić, popieprzyć i obsypać czosnkiem granulowany. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym teflonie. Z mleka, maizeny, gałki i białego pieprzu przygotować beszamel.

Piersi wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować cienką warstwą przecieru pomidorowego, obsypać oregano i zalać beszamelem. Na piersi wyłożyć odsączony serek granulowany i położyć plastry pomidora.

Piec w 170*C ok 20 minut.



Smacznego!

Print Friendly and PDF

Tagi: faza naprzemienna P+PW
21:55, mrs.dukanowa , Obiad
Link Komentarze (25) »

wtorek, 25 stycznia 2011
PIECZARKOWE MIELONE
Dla miłośników pieczarek. Tutaj zarówno mielone jest nadziane pieczarkami jak i polane sosem pieczarkowym. U nas zniknęły nawet nie wiem kiedy :) Coś pysznego!



Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki otrąb
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki





Pieczarki obrać, połowę zetrzeć na dużych oczkach, połowę pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Połowę cebuli dodać do mięsa, drugą połowę do startych pieczarek. Cebulę z pieczarkami przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na teflonie. Ostudzić.

Wyrobić mięso z cebulą, otrębami jajkiem i przyprawami. Formować kotlety nadziewając je farszem pieczarkowym. Dokładnie skleić. Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie (może być patelnia po smażeniu pieczarek). Po usmażeniu mięsa zdjąć z patelni i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoty kolor. Dodać szklankę wody i zagotować. W osobnej misce wymieszać jogurt z 1 łyżką maizeny, dolewać gorący wywar i dokładnie wymieszać (zahartować jogurt, aby nam się nie zważył w sosie). Dodać mieszankę jogurtową do pieczarek i podgrzewać na małym ogniu, doprawić do smaku. Dodać mięso i podgrzać.



Smacznego!

Print Friendly and PDF

Tagi: faza naprzemienna P+PW
20:17, mrs.dukanowa , Obiad
Link Komentarze (21) »

czwartek, 20 stycznia 2011
CIASTO CZEKOLADOWE
Jest to pierwsze ciasto jakie zrobiłam będąc na Dukanie. Jest mega czekoladowe i wilgotne w smaku. Gości u mnie na stole, wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Ciasto musi nam starczyć na 3 dni, ze względu na maizenę w składzie.



Składniki (na foremkę aluminiową 0,5kg):

4 jajka
3 łyżki maizeny
2 łyżki zmielonych otrąb
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki serka homogenizowanego
2 łyżki kakao
2-3 łyżki słodziku do pieczenia (wg smaku)
szczypta soli, ulubiony zapach



Żółtka ze szczyptą soli miksować na wysokich obrotach przez 5min. Dodać słodzik i cały czas miksować dodawać pozostałe składniki. Białka ubic na sztywno i dodać do masy. Wylać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok.25min (do tzw.suchego patyczka).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation